RECENZE

 

HW-News: Denon SC5000 Prime aneb evoluce, revoluce, či kecy?

Stojaté vody multimediálních DJ přehrávačů se rozhodla zčeřit firma Denon. Podaří se jí prolomit status quo?

 

Ač se PR oddělení Denon koncem minulého roku snažilo sebevíc, tak ve mně kampaň #ChangeYourRider nevyvolala žádná větší očekávání. Když se ale začátkem roku už dostávaly na povrch konkrétnější informace o nejnovější řadě Prime, již jsem pociťoval zvýšený zájem. Vše se ale zlomilo ve chvíli, kdy se uvolnila stavidla informačního embarga a na veřejnost prosákla první videa a "hands-on" dojmy nejnovějšího playeru Denon SC5000. Od té doby začínám být dokonce i mírně nadšený. Proto omluvte, pokud budou následující řádky vyznívat příliš entuziasticky. Bylo už ale na čase, aby na pomyslný vrchol potravního řetězce DJ techniky vstoupil nový hráč a donutil toho stávajícího probudit se z letargie sebeopojení. Ano, mluvím tady o značce Pioneer a dvoutisícové řadě playerů a mixáků Nexus, které jsou de-facto nepsaným standardem ve většině klubů. Nyní přichází na trh nový hráč s řadou inovací, které uživatelé DJ konzolí znají už několik let, ale v tomto segmentu z nějakého záhadného důvodu doteď chyběly. Tato vylepšení přináší právě výše zmíněný Denon SC5000 a my si pojďme probrat ty nejdůležitější.

SC5000 Carousel

Funkce jako z DJ konzole

První, co člověka upoutá na nejnovějším přehrávači od Denonu, je řada funkčních padů na spodku konzole. Tyto pady přinášejí funkce známé každému "kontroleristovi", který za posledních 6 let alespoň jednou sáhnul po nějakém sofistikovanějším zařízení pro Serato DJ, nebo Traktor. Nikoliv ale těm, co zůstali věrni řadám CDJ/XDJ od Pioneeru. Osmero padů totiž ke standardní bance cue-pointů přidává ještě navíc funkce důvěrně známé ze Serato DJ, jako jsou banka smyček, loop roll a slicer. Navíc přichází s přepracovaným systémem "loopování" pomocí rotačního knobu, který umožňuje dynamicky zkracovat/prodlužovat smyčky podobně, jako to umí kontrolery pro Traktor. Navrch toho všeho ještě přidává velice užitečnou funkci beat-jump a loop-move a to vše přesně podle BPM přehrávaného tracku. Jak je to možné? To souvisí s druhou zásadní novinkou...

Denon SC-5000 Loop Move

Interní software Engine a on-the-fly analýza souborů

Jelikož přehrávač běží na vícejádrovém procesoru, měli vývojáři volné ruce rozšoupnout se a implementovat do přehrávače spoustu skvělých věcí, které běžně známe z PC. Všechna ta výše zmíněná sranda je možná díky tomu, že uvnitř přehrávači tepe interní software ne nepodobný Serato DJ. Podobnost jde dokonce tak daleko, že přehrávač umí načítat playlisty (crates) a meta-data (cue pointy, waveformu, smyčky) z vašich MP3, které jste si do nich v Seratu uložili (nedivil bych se, pokud by za tím nestála nějaká hlubší spolupráce mezi firmami Serato a Denon).

Pokud ale žádná meta-data v trackách uložená nemáte, tak se i tak nic neděje. Vícero jader znamená, že procesor dokáže během několika vteřin vaši nahranou skladbu zanalyzovat. Určí BPM a tóninu (key) tracku, takže si do něj následně můžete ukládat svoje cue-pointy a smyčky kvantizované přesně na beat. Díky tomu, že má přehrávač ke každé skladbě vygenerovaný tzv. beat-grid (mřížku reprezentující BPM), tak je možné provozovat výše zmíněné funkce beat-jump a slicer. Pro ty, kteří nenechávají nic náhodě, a nedají na flash disk nic, co nebylo předem řádně zanalyzováno a otagováno, tak je k dispozici aktualizovaná PC verze programu Engine, také pod názvem Prime, která vše výše zmíněné umožňuje před-připravit na vašem počítači. Ale to ještě není všechno, největší pecka teprve přijde!

Funkce Dual Layer aneb 2 decky v jednom

Opět se jedná o věc, která není pro uživatele 4 kanálových konzolí žádnou novinkou, ale na tradičních playerech dosud k vidění nebyla. Pomocí nenápadného tlačítka "Layer" umístěného vedle displeje, lze přehrávač přepínat mezi vrstvami, které nezávisle na sobě dokáží přehrávat dvě různé skladby. Každá vrstva má též vlastní dedikovaný audio výstup, takže je lze vyvést každou do mixážního pultu na vlastní kanál. Tato inovace je dost podstatná věc, protože to v praxi znamená, že ke "standardnímu" hraní vám klidně postačí jen jeden přehrávač. Ideální pro ty, co mají hlouběji do kapsy, nebo pro ty, co hledají pouze doplněk ke svému již existujícímu setupu - např. vinyl DJs, kteří by rádi přehrávali i digitální skladby, ale nechce se jim s sebou tahat notebook s DVS zvukovou kartu (a extra kabeláží). Osobně tuto konkrétní inovaci cením nejvíce, protože má doopravdy praktický význam. Ne vždy je potřeba na akci tahat celý DJ setup i s gramofony a stačilo by akci odehrát z něčeho kompaktnějšího. To je také jeden z důvodů, proč stále oplakávám zánik single-deck kontrolerů (např. Reloop Contour), které skončily v propadlišti dějin s masivním nástupem konzolí. Naštěstí se zdá, že Denon nejenže znovu oživil tuto větev vývoje, ale navíc s bonusem, že už nebudeme potřebovat PC s nainstalovaným Traktorem.

SC5000 Carousel

Závěr

Ohledně produktů Pioneer jsem si nikdy nebral servítky. Nemám rád věci, které lidé vynáší do nebes, aniž by věděli proč, když existují i alternativy, které jsou mnohdy lepší a i levnější. Pioneer je zkrátka takový Apple DJské techniky. Pokud sedíte na vrcholu dost dlouho, tak dříve, nebo později začnete usínat na vavřínech - aktualizace vašich produktů přestanou přinášet jakýkoliv výrazný posun vpřed a žijete pouze z podstaty svého statusu. Považte sami - v ceně dvou CDJ a jednoho DJM za 180.000,- Kč dostáváte méně funkcionality než u konzole za 18.000,- Kč. Zkrátka Pioneer už potřeboval pořádnou facku, aby se probudil. Všechny inovace, které Denon SC5000 přináší, možná působí jako blesk z čistého nebe, ale pro ty, co poslední dva roky sledovali vývoj ostatních produktů Denon, tak pro ty to možná až zas takové překvapení nebylo. MCX8000 už jasně ukázal filozofii, kterou se firma chce ubírat a vznik tohoto přehrávače byl vlastně jen posledním dílkem do celé skládačky. Buď jak buď, možná teď ještě není úplně zřejmé, jak moc velký koláč si inženýři z Denon DJ ukousli, když se odvážili směle zaútočit na pozice, které skoro dvě dekády obhajuje Pioneer. Ale je jisté, že určitě vykročili tou správnou nohou...

rudy

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016