RECENZE

 

Komiksová recenze: Leonardo 6: Génius na cestách

Phileas Fogg absolvoval v populární verneovce a slušné řádce filmových adaptací cestu kolem světa za osmdesát dní. Geniální vynálezce Leonardo nemá sice výlet časově ohraničený, jelikož chce teprve dokázat, že je země kulatá, ale prožije srovnatelně barvitá dobrodružství jako anglický gentleman.

 

Potřeštěný vynálezce Leonardo, jehož kreativní blbnutí v lecčem paroduje skutečného renesančního umělce, má již solidně nabouchané portfolio. V průběhu pěti česky vydaných komiksových alb dal dohromady díky své nekonečné imaginaci duplikátor živých bytostí, hrací automat, gramofon, hasicí přístroj, stereofonní reproduktory, horkou sprchu nebo zřejmě nejkomplikovanější rozklepávač vajec v dějinách lidstva. Doposud byl důraz kladen na vymýšlení, realizování a testování účelných i zcela pofidérních zařízení. Komiksové svazky se tříštily do několikastránkových povídek, kde na jeden úsek vycházelo představení zpravidla jednoho z přístrojů. S Géniem na cestách se situace mění.

Scenárista Bob de Groot s kreslířem Turkem (vlastním jménem Philippe Liégeois) tentokrát v postarším vousáči vzbudili sklony k rajzování, když pro něho připravili velkorysé dobrodružství v rozsahu celého alba. Leonardo se totiž na výročním kongresu vědeckých badatelů vsadil, že dokáže, že je země kulatá. Převažující hypotézu, že má země tvar talíře na polévku s přidruženou lžící, chce přesvědčivě rozcupovat cestou kolem světa, kdy pojede pořád rovně a vrátí se do stejného místa. Společnost a nepostradatelnou pomocnou sílu mu během výletu bude dělat věrný a nekompromisními příkazy terorizovaný učedník, který v dalších dílech získá jméno Basil, a kámoši jak hrom v podání tygrované kočky a šedivé myši.

Namísto pravidelného vynalézání se tedy tým dostává do konfrontace s nepoznanými kulturami. Popíjejí ouzo ve starověkém Řecku a v podroušeném stavu si troufají na renovaci Pantheonu, seznamují se s létajícími indickými mnichy, bojují s vyděrači v Iráku a v Číně přihlížejí, jak se místní obyvatelé častují kouzelnými nadávkami „neumíš se vyhnout, ty kastrovaný samče tura domácího“, případně „radši koukej na cestu, ty samice některých druhů přežvýkavců“. Vydařené frky vycházející z nových prostředí jdou do desítek. Obzvláště těší, že byla Leonardovi věnována náležitá péče v drobných detailech. Nápisy na zdech jsou kupříkladu hravě přeloženy a vyvedeny ve fontech, které evokují dobové prostředí.

S přechodem na souvislé vyprávění se zredukoval počet jednotlivých udělátek z dílny geniálního vynálezce, pravidelně se opakující srandičky přesto za oběť nepadly. Objeví se nové způsoby, jak z postele vytáhnout milovníka dlouhých šlofíků, Leonardo stále přivádí učedníka na pokraj fyzických sil a paralelní trable němých kumpánů jsou téměř na každé stránce.

Génius na cestách z roku 1982 znamenal pro frankofonní komiksovou sérii Leonardo přelom, jelikož se ho prodalo během jednoho roku přes 100 000 kusů. Dnes je úspěch poťouchlého inventora mezinárodní, když je spolu s češtinou překládán do 18 jazyků. Nápadité zpracování nápadů, které plní ambici bavit celou rodinu, zkrátka táhne.

 

Leonardo 6: Génius na cestách

Scénář: Bob de Groot

Kresba: Turk

Překlad: Richard Podaný

Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo

Počet stran: 48

Cena: 149,- Kč

Info: www.albatrosmedia.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016