CLANEK

 

Češi remixují estonskou kapelu Trad.Attack!

Mimořádně úspěšná estonská kapela Trad.Attack! přetváří pohled na folklór už řadu let. Nyní známé trio udělalo ještě krok dále a pozvalo deset evropských předních hudebníků a DJů, aby přetvořili pohled na Trad.Attack! Mezi nimi jsou i tři česká jména, elektronické duo Bratři, producent a DJ Kewu a multiinstrumentalista a skladatel Omnion.

 

Trad.Attack! jsou jednou z nejvýznamnějších estonských kapel posledních let. Vychází z estonského folklóru a lidových písní, kterým dodávají rockový drive a překládají je do moderního hudebního jazyka. Po vydání debutové desky v roce 2015 se z nich staly v Estonsku během pár dní rockové hvězdy a koncerty po celém světě na sebe nenechaly dlouho čekat. Jejich poslední album, na němž stále více experimentují s tvrdším kytarovým zvukem, ale i elektronikou, se dostalo do užšího výběru Grammy. K nápadu vytvořit remixovou desku došli po debatě mezi sebou: "Během diskuzí o hudbě a byznysu kolem ní jsme se nakonec dostali do bodu, kdy jsme řešili, jak dosáhnout k novým cílům, což je v hudbě podle nás publikum. Hledali jsme způsob, jak oslovit lidi, kteří naši hudbu zatím neslyšeli a z různých důvodů by ji pravděpodobně nemuseli slyšet vůbec. Proto jsme přemýšleli nad novými kanály, kterými bychom naši hudbu mohli poslat šířeji do světa,” vysvětluje kapela původní ideu, která stojí za vznikem alba "Trad.Attack! Remixed".

Bratři

Z Česka se Trad.Attack rozhodli oslovit s nabídkou spolupráce hned tři jména napříč elektronickou scénou. Bratři, Kewu i Omnion měli s výběrem písně k remixu volnou ruku a každý z nich zvolil unikátní píseň i přístup. Bratři vybrali singl "Lell’o" z roku 2018: "Trad.Attack! mají hodně originální sound a šlape jim to velmi dobře! Práce na remixu je ale vždycky docela výzva. Líbil se nám kytarový motiv, který se nese celou skladbou "Lell’o". Přetvořili jsme ho do synťákový verze a přihráli ještě jeden větší motiv,” rozebírají Bratři svůj remix.

Omnion

Omnion naopak zvolil píseň "Vanamees" z poslední desky "Make Your Move". "Nejprve jsem si zakázal se tím rozptylovat, protože mám teď plné ruce práce s vlastními projekty... Ale pak mi to nedalo, poslechl jsem si na dovolené při jízdě autem pár skladeb, a právě "Vanamees" se mi okamžitě "zakousla" do hlavy a už nebylo cesty zpět. K původnímu materiálu jsem natočil groovy na indický tabla a arabské rámové bubny a použil skvělý part na dudy ze skladby "Miks te ei laula", takže to jsou vlastně dva remixy v jednom," líčí v Praze usazený hudebník. Volba producenta Kewu padla na písničku "Pass-pass": "Vybral jsem si "Pass-pass", protože mě strašně bavila vokální část v kombinaci s kytarovými riffy a hned mě inspirovala k rytmu, který jsem pro remix vymyslel.”

KEWU

Před novým rokem vydali Trad.Attack! první 3 vlaštovky, na kterých se podíleli DJové z Estonska a Ukrajiny. Celé album vyjde 11. února a bude obsahovat celkem 15 remixů. Do prázdnin by se podle plánů měli Trad.Attack! objevit i na pražském koncertě, který se nyní připravuje.

foto: Zuzka Bönisch, Tereza Kunderová, J Kuda

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016