CLANEK

 

Technoservis Nula2: Ancient Methods, O/V/R, Exium, Reeko

Hned 340% jsem rozdal díky čtyřem verdiktům v recenzích na zbrusu nové singly a EP. Vezmu vás teď na výlet do světových studiových kuchyní, hned dvakrát spolu navštívíme Španělsko a vy se můžete začíst a s trochou představivosti i zaposlouchat do nového materiálu, který připravili Ancient Methods, O/V/R, Exium a Reeko. Také slyšíte, jak skvěle to pumpuje a také vámi teď všechny ty zvuky prostupují?! To je moc dobře...

 

Ancient Methods
Fifth Method
(Ancient Methods 005)



Když před třemi lety vyšla první deska "First Method", za níž stáli berlínští DJs Baeks a Trias aka Ancient Methods, nikdo nečekal, jak se zatřesou základy a veškeré pravidla produkce industriálního techna. Všechny ty surové ingredience, atypické rytmy a disharmonické hluky naprosto učarovaly většině zasvěcených. Páté pokračování přináší jako každá nová deska v této řadě posun vpřed. Rytmus se zase o kus narovnal a beaty začaly tepat v přímé linii. Na vrchu si s vaší malou mozkovnou pohraje řezavý a dost intenzivní motiv. V druhém dějství vás překvapí výrazný hlasový sampl a do třetice všeho dobrého se dočkáte jakési kolabující strojové obludy, mrskající s sebou divoce špinavým prostorem. Jako u předchozích dílů se nedočkáte nějak závratného tempa, ale síla a duše Ancient Methods je tam někde uvnitř toho nekompromisního plastického materiálu, který se nekontrolovaně rozpíná v prostoru. AM neusnuli na vavřínech, jdou si svojí cestou a proto mají můj plný respekt. Bez váhání dávám téhle desce plný počet bodů. Skutečně vynikající!

Daho 100%

 

O/V/R
Post Traumatic Son
(Blueprint 030)

Projekt O/V/R, neboli Regis a James Ruskin vydávají na Blueprint Records nový kousek "Post Traumatic Son", se kterým u mě bodují na plné čáře! Jednak jsou oba taneční tracky postavené na geniální zvukové struktuře a za druhé mají neskutečný groove! Titulní "Post Traumatic Son" je přímočará taneční mašinérie protkaná elektrizující smyčkou, která skladbě dodává neuvěřitelný drive! "Descending The Left Corner" je trochu jiného ražení. Rytmika pravidelně zakopává na místě a prořezává si cestu prostorem. V druhé polovině se přidá také lehce neposedný elektro motiv a hlavně se ale najednou do děje vkrade příjemná a lehká melodie, aby se za moment mohl zase hlavního slova ujmout ten neúnavný zlomený rytmus. Poslední počin je bonus na dobrou noc v podobě experimentální a downtempové "Crippled Nurse (And Water)". O/V/R se na třicátém Blueprintu odprostili od ryze minimalistického zvuku a vyprodukovali plnohodnotnou taneční pecku, kterou vrátili labelu Blueprint svůj původní standard. Pro mě je to jedna z nejpovedenějších desek poslední doby!

Daho 90%
www.blueprintrecords.net

 

Exium
Mantra EP
(Pole Records 005)


Španělský label Pole Recordings po delší odmlce opět rozběhl svoje aktivity a vydává desku domácímu projektu Exium. "Mantra EP" není to klasické a hrubé technisko, kterým se Exium zapsali za poslední léta do naší paměti, ale hodně taneční a celkově melodická záležitost. Zůstala dynamická rytmika a hutné beaty, ale na povrchu se nedočkáte žádného industriálního běsnění, nýbrž příjemných melodických prvků. Na kost vybroušené klávesové motivy střídají millsovské figury a další decentní ingredience. Exium tak docela vybočují ze svého standardu, ale domnívám se, že je to jen ku prospěchu věci. Jediným "temným" místem je remix o nějž se postaral Peter Van Hoesen. Jeho remake je více "přitažená" a přitemělá záležitost s charakteristickou strukturou a hudebními postupy. Hoesenův remix si také určitě najde svoje příznivce a fanoušky. "Mantra EP" není deska, která by nějak extra vybočovala z řady současné produkce, ale rozhodně ji nenechte bez povšimnutí plavat v moři podprůměrného braku, kterého se dnes produkují tuny!

Daho 70%
www.exium-music.com

 

Reeko
Between Ourselves
(Planet Rhythm 075)



Španělský producent Reeko, jde poslední dobou docela do sebe! Nesnaží se už jen kopírovat osvědčené nápady, postupy, nebo celé samply, ale začíná dělat ryze svoje věci. Odráží se to na jejich primitivní struktuře, která ale má něco do sebe. Na poslední desce "Between Ourselves" najdete hned čtyři různorodé kousky, které mají šmrnc Detroitu i anglického technosoundu a nepůsobí to vůbec špatně. Střídá šlapavé rytmiky a energické perkuse s chytlavými prvky na vrchu a výsledek je moc, moc povedený. Ústřední motivy se střídají jeden za druhým a nehrozí tady žádná monotónní nuda, nebo prvoplánové nástupy. Na druhou stranu se domnívám, že po "Between Ourselves" by mohly sáhnout nejenom fanoušci Birminghamu, ale i DJs preferující lehčí formu techna. Celkově pestrý a různorodý vinyl by tedy mohl mít veliký úspěch a neurazí snad žádnou skupinu fanoušků ostřejší taneční hudby.

MP3 ukázky určitě doporučuju všem, kteří vyhledávají dobré a taneční techno!

Daho 80%
www.reeko.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016