CLANEK

 

Nula2 Podcast 06 / 2010 (techno)

Po dvouměsíční odmlce pro vás jablonecký obchod Nula2 s vinyly pro DJs připravil další pokračování oblíbených mixovaných podcastů. Po předchozích dvou dílech, kdy jsme se věnovali dobám dávno minulým, je tady zpátky realita současnosti a to set plný aktuálního zvuku techna a dubstepu. Skoro pětačtyřicet minut dlouhý mix přináší dvanáct tracků z poslední doby, které se na gramofonu v kanceláři Nula2 točí každý den!

 
Poslední dobou je docela problém sestavit set z nových desek podobného ražení, protože jich jednoduše v tomto duchu moc nevychází, nebo alespoň ne tolik jako kdysi. Chce to nějaký ten čas aby bylo z čeho vybírat, a aby měl setík určitý smysluplný koncept. A cože nás tedy konkrétně čeká ? Podíváme se na kompilační album dubstepových Vex'd. Přez Bratislavu to vezmeme obratem do Birminghamu za Paul Damagem a Surgeonem za jejich aktuálními deskami. Čekají nás také novinky z labelů Blueprint, Rodz-Konez, nebo CLR Records. Dojde i na inteligentní elektroniku, kterou zastupují němečtí Moderat zasněnou "písničkou" "Rusty Nails". Na úplný závěr si dáme hudební extrémisty Autechre a ukázku z jejich posledního release "Move Of Ten". Čeká vás tedy bohatá taneční a elektronická přehlídka toho nejlepšího z poslední doby.

Nechme ale povídání a pojďme poslouchat. Jo, abych nezapoměl, tentokrát točil deskami a čudlíky na mixpultu skladník z Nuladvojky Daho. Reakce na mix nám můžete sdělit do fóra pod rubrikou. V případě zájmu většinu použitých desek najdete na našem shopu Nula2.



Soutěž: Kdo tvoří společně se Surgeonem projekt Frequency 7?

Cena: Surgeon / Compliance Momentum / Dynamic Tension

Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail: daho@nula2.cz



Link: zde



1) Distance / Fallen (Vex'd Remix) / Planet Mu Records (00:00 - 02:30)

Dubstepová formace Vex'd, tedy Jamie Teasdale a Roly Porter se sice před časem rozpadla, ale na začátku roku stačili tihle chlapíci ještě vydat album "Cloud Seed", které je spíše kompilační sbírkou remixů a starších nevydaných tracků, než regulérní nová deska. Na začátek setu jsem vybral jejich remix skladby "Fallen" od zpřízněných Distance.



2) Loktibrada & Rumenige / Kulenty / PalicaVonzvreCa 008 (02:30 - 04:50)

Osmé PVCčko vydané letos v květnu přináší víceméně klasickou sestavu producentů. Na řízný rozjezd setu jsem zvolil dynamickou skladbu "Kulenty" od podtatranských junáků Rumenigeho a Loktibrady. Myslím, že tuhle slovenskou masáž netřeba dále komentovat.



3) Paul Bailey / Arciform / Jactation Records (04:50 - 07:10)

Birminghamský veterán Paul Bailey vydal po pětileté odmlce desku a to na mladém labelu Jactatio Records. Nejvíc mě na ní dostala titulní věc "Arciform" postavená na armádní šlapavé rytmice, ale hlavně na brutálnímu melodickému motivu, který má neskutečnou sílu. Za tenhle track opravdu respect !



4) Surgeon / Compliance Momentum / Dynamic Tension (07:10 - 10:30)

"Compliance Momentum" je jubilejní, desátý kousek na Dynamic Tension. Nasvědomí ho má samozřejmě mr. Surgeon. Musím si ale lehce "rejpnout" protože celá deska není nic extra převratného. Surgeon si nás za ta dlouhá léta naučil na jiný standard a tohle je myslím tak trochu průměr. I tak má ale skladba parádní atmosféru a budu jí velmi často používat i v klubech.



5) F / 0907 / 7even Records (10:30 - 12:52)

Florent Aupetit aka F je pro mě objev poslední doby a tak jsem musel použít alespoň jednu skladbu z jeho alba "Energy Distortion", vydaného u 7even Records. Skladba "0907" je stejně jako celý zbytek alba povedená fůze dubstepu a techna vyšperkovaná vynikajícím zvukem. "Energy Distortion" je vlastně celé protkané dubem s technoidními prvky a celé je to neuvěřitelně funky a groovy. Pro mě zatím asi deska roku a taky vynikající DJský materiál.



6) James Ruskin & Mark Broom / No Time Soon / Blueprint (12:52 - 16:55)

Dobrovolně se přiznávám, že novodobé minimalistické pojetí labelu Blueprint mě moc nenadchlo. "No Time Soon" je ale parádní šlapavá, energická záležitost, jak stvořená na párty. Svou roli tady patrně sehrál i Mark Broom, a jeho temné prostorové kulisy, nebo snad pitch na + 6 % ? Těžko říct. Rozhodně celý maxák vřele doporučuju! Dá se pohodlně a efektně míchat téměř do všeho.



7) Forward Strategy Group / Code 01 / Perc Trax Records (16:55 - 20:40)

Forward Strategy Group, neboli Patrick Walker a Smear se předvedli hned na počátku svojí produkce ve velice dobrém světle, coby strůjci monotóních techno mašinek a nekompromisních energických smrští. V podobném duchu je i track "Code 01" s nerovnou, zakopávací rytmikou, vydaný na Perc Trax Records.



8) Moderat / Rusty Nails / BPitch Control Records (20:40 - 22:35)

Elektronická balada "Rusty Nails" německých Moderat sice patří někam do minulého roku, ale já mám v poslední době pro tuhle skladbu šílenou slabost. A proč taky ne? Do konceptu setu se hodila a alespoň trochu uvolníme atmošku, jako by jsme byli na divoké párty. Taky jste se přistihli, že máte zavřené oči a mysl poletuje vysoko nad vámi ? Že ne ? Sorry, slyšel jsem jí už stokrát a zase mě unesla...



9) Death Abyss / Hermetic Antagonist / Rodz-Konez (22:35 - 27:40)

Nevím o něm nic! Kde se vzal, co je zač, ale "The Hermetic Antagonist" mě naprosto dostalo! Produkce, která boří veškerá pravidla a zákony. To je Death Abyss, nováček makatoního labelu Rodz-Konez. Tracky balancující na hraně techna a dubstepu Vám slušně protáhnou znuděné sluchovody. Škoda, že se titul nedočká také vinylové podoby.. hmmm Steve? Více takových! Killer!



10) Function / Two Ninety One / CLR Records (27:40 - 30:30)

Poslední deska německého CLR Records stojí určitě za pozorný poslech ! Produkoval ji totiž Function a Jerome Sydenham, který patrně také dohlídnul na to, aby muzika nedopadla jako asi deset posledních vinylů Sandwell District : )) Temný, deepový track provází hluboké prostorové efekty a nekonečná echa. No nevím, jak vy, ale já si tuhle šroubovici určitě párkrát v klubu zahraju.



11) Carl Craigl / At Les (Tronic Treatment Remix) / Tronic (30:30 - 37:20)


Myslíte, že kdy Carl Craig tušil, že se jeho klasika "At Les" z roku 1997 dočká po třinácti letech tak povedených remixů ? Nebo to prostě byla jen nutnost a Christian Smith si legendátní skladbu přepracoval k obrazu svému se zvukem jednadvacátého století ? A není to vlastně jedno ? Melodický motiv, tedy to nejpodstatnější zůstalo a o to šlo především, jinak nezůstal kámen na kameni. Každopádně, parádní remix !



12) Autechre / Pce Freeze 28i / Warp Records (37:20 - 41:00)

Nové album zvukových terroristů Autechre "Oversteps" má tři měsíce po svém vydání následovníka "Move Of Ten", coby desetiskladbový bonus právě v duchu poslední desky. Na závěr si tedy trochu zaburácíme s rytmickou halucinací "Pce Freeze 28i" ve stylu tohoto klíčového projektu fungujícího pod Warp Records.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016