CLANEK

 

Festivaly v Čechách II.

Ve druhém díle přehledu tuzemských akcí jsme se zaměřili na legendární moravský festival Hradhouse a zatím smůlou provázené Creamfields. Stranou ale nezůstal ani největši středoevropský hiphopový festival - Hip Hop Kemp.

 

Hradhouse

Hradhouse je to největším moravským tanečním festivalem. Pořádá ho Pavel Tesař a Vichr Production již od roku 1998. Hradhouse se koná každý rok na hradě v Boskovicích. O hradním openairu Hradhouse se tvrdí, že je to openair s nejlepší atmosférou - a kdo tam kdy byl, musí potvrdit, že pohled na nasvícený hrad, ve kterém probíhá rozjetá party je fakt úchvatný.

V roce 1998 se festival konal poprvé, tehdy ještě na romantickém hradě Buchlov u Uherského Hradiště. Sestava tuzemských djs přilákala téměř 1000 lidí. Česká scéna byla na začátku své cesty a uspořádat podobnou akci na hradě byla malá revoluce. Na dvou stageích (house a chillout), vystoupili DJs Loutka, Tráva, Koala, Formi, Airto, Pietro.

Další rok hrad Buchlov přilákal 2000 lidí.Vzrostla oblíbenost festivalu. Přibyla třetí stage -techno a místo chilloutu byla funky stage. Prvním zahraničním hostem se stala roztomilá DJka Heaven z anglického klubu Cream. Původně v roce 1999 pořadatelé pozvali slavného anglického DJe Fabia. Tento umělec však nemohl pro srdeční slabost odcestovat, proto ho nahradila právě Heaven. DJs: DJka Heaven (klub Cream, London), Javas + Iva Bittová, Loutka, Tráva, Agent, Krejdl, Koogi, Elektromajk.

V roce 2000 už přišlo 3000 lidí. Jako zahraniční host vystoupil Terry Francis z Anglie. Funky stage se změnila v jungle, techno stage byla v katakombách. Zahráli: Terry Francis, Loutka, Tráva, Airto, Lucca, Agent, Pavel Krejdl, Kaisersoze, Hooby; Koogi, Im Cyber, Katcha.

Rok poté se Hradhouse přesunul na podstatně větší středověký hrad v Boskovicích u Brna (39 km směr Svitavy). Boskovický hrad je poměrně velká stavba, částečně zřícenina a umožňuje realizaci dvou velkých scén, které se vzájemně nebudou zvukově ovlivňovat. Festival měl několik novinek. Rozrostla se dnb scéna a posílila i techno stage, která byla na rozlehlém palouku u hradu. Uprostřed této scény se nachází 100 let starý dub, který byl zajímavě nasvícen, stejně tak hradby tradičně nasvíceny firmou Music Data. Na první festival v Boskovících přišlo 2000 lidí. Největším lákadlem byli, na house pódiu Richard Sen z Londýna (Bronx Dogs, rezident světoznámého klubu Wiggle), na techno stagi byl headlinerem Dj Balthazar z Bulharska, který stejný rok vystoupil v hlavním čase i na Mácháči.

Dále vystoupili Javas, Loutka, Lucca, Orbith, Benco, Igor Pataki, Martin Haberland, Pavel Krejdl (exclusive 2 hours set), Josef Sedloň, Koogi, IM Cyber, Katcha. Vstup byl za 310 Kč. Afterparty byla v překrásném klubu Barumba v Olomouci (cca 60 km) a v klubu Sputnik Brno.

Rok 2002 byl opět v Boskovicích. Místo konání je velmi originální, hrad je asi 1,5 km od náměstí v Boskovicích. Na festival se vrátila chillout stage a přibyl XMAG stan. Na samém vrcholu hradu byl umístěn chill out floor, který byl zastřešen a bylo zde k dispozici i několik pohodlných sedaček ideálních k relaxaci. Sešlo se 3000 párty people. Díky oblíbenosti festivalu přibývali v dalších letech zahraniční Djové. Zahráli: Eddie Richards, Nils Hess, Dodo, Dan Cooley, Airto, Lucca, Michael Burian, Loutka, Sedloň, Vectif; Sors, Hyde, Daho, Agent, Makaton, Tibor + Dalo, Virgin Helena, Pavel Krejdl, Orbith; Xmorph, Koogi, Im Cyber, Gabana; Kaplick, Micronaut, Alfonso, CB Wilcox; Marico, Vik, Muzzy.

6. ročník festivalu hostil na 4 floorech celkem 32 DJs. Hlavními mediálními partnery byly: největší taneční server Techno.cz, časopis Xmag a Radio Kiss. Na progressive stagi se představil Michael Burian, zahrál např. skvělý a osvědčený track Timo Maas - "Unite" a došlo i na jeho vlastní kousek "Blow Me", při kterém atmosféra nabrala maximálních otáček. Po té zahrála hlavní hvězda večera DJ Ian Ossia z Anglie přivezl na pomoc Final Scratch, díky kterému zahrál spoustu dosud málo známých novinek. K ránu vystoupil Martin Gredner, který předvedl skvělý set plný překvapení a euforie. Před pátou hodinou se představil opozdilý rakouský DJ Eric Fisher, který zahrál především techno. Lístky v předprodejích byly vyprodány, Hradhouse zažil rekordní počet návštěvníků, jež se dle dostupných informací přehoupl přes 7 tisíc. Dále vysoupili: Marco Bailey, Felipe, Toky, Lucca, Orbith, Kaisersoze, Pavel Krejdl, Javas, Nika 77, Dave Fish, Lucasch + Laura Level, Rai, Katcha, Elvis, X.morph + MC Tweety Twista, Dan Cooley, E-lite…

Hradhouse 2004 opět hrad Boskovice. 5 Stagí (techno, živé kapely, dnb, house, Fabric stan).
Na technu zahráli světové špicky: oblíbený Chris Liebing, Chris Cowie, Brian Sanhaji, které doplnili domácí Djové Lucca, Michael Burian, Orbith, Skipworker, Monotype. Chris Cowie stál u zrodu elektronické hudby ve Velké Británii. Po dobu třinácti let vlastnil dvě úspěšná vydavatelství - Hook a Bellboy, jeho skladby (jichž má na svědomí asi 240) hraje snad každý DJ (Jeffa Mills, Chemical Brothers, Carl Cox, Sasha, Cari Lukebusch, Laurent Garnier, Dave Angel... ). Ve Frankfurtu žijící Brian Sanhaji vystoupil na Hradhouse v živém setu zastupoval frankfurtskou scénu. Dále zahráli Dj a kapely: Monkey Business, Skyline, Pablo´s Majic Carpet; Liquid A, Pat Heart, Wychitawacs, Dodo, Dan Cooley, Lillou, Er, Ringo, Ian Blond, Martin Gredner, Molczik, Cosmic Cube, X.Morph, Koogi, Anakin, Sweg, Inspiral X62, Therapist, Vik, Javas…

Hradhouse 2005- Festival poprvé uvedla celá řada warmup parties v jednotlivých regionech ČR. DJka Lucca zde natáčela své oficiální DVD. Velice úspěšný ročník, o festivalu se s respektem začíná mluvit v zahraničí. Hlavní hvězdou techno stage byl nejlepší Španělský Dj Chris Varela! Další techno maséři: Felipe, Chris Cowie, Davide Squillace, Chris Zander, Lucca, Kaisersoze, Spyro…Na progressive pódiu vystoupil Maďar žijící v Německu – Corvin Dalek, dále Diana D´Rouz, Chriss, Rai, Chris Sadler, Hydrophonic, Michael C, Petr Holman, Martin Gredner…

O rok později na techno hradě v Boskovicích vystoupili známí Fergie, Justin Robertson, Michel De Hey, na hlavní scéně doplnila muziku česká špička Lucca, Orbith, Hydrophonic…
Na jungle stagi vystoupili Pendulum + MC Rage, Katcha, Koogi, Gabana, Sayko, X.Morph + MC Lobotomia… Progressive/house: Diana D´Rouz, Chris Sadler, Javas, BB Mike, Bon Finix, Ian Blond, Louis + Guga, Dan Cooley, Jerry…

Justin Robertson je bývalým frontmanem uskupení Lionrock, v současné době se spíše soustředí na sólovou tvorbu. Jeho vlastní rezidentní noc v Manchesteru tenkrát nesla název Most excellent night a setkávala se na ní celá řada vyjímečných postav současné taneční scény, jako třeba CHEMICAL BROTHERS nebo BJORK.

Jubilejní 10 výročí oslavil Hradhouse 11.08.2007. Minimalový projekt Klika sklidil velký úspěch, minimal stage byla totiž v jeskyni. Festival Hradhouse má za sebou 10 roků existence, silnou pozici mezi domácími elektronickými festivaly a mezinárodní uznání. V Čechách zatím nevidaná show, dva headlineři tradičního festivalu – švédský techno dj Adam Beyer a ital Marco Carola - zahráli unikátní společný set ze čtyř gramofonů a čtyř CD přehrávačů. Lineup doplnili: Christian Fischer z německa, Andy C + MC Rage slavní dj a mc z Anglie, Sébastien Léger, Orbith, Hydrophonic, Ladida, Loutka, Red One, Katcha, Koogi, Juanita Juarez aka Brooklyn, Tvyks, Vectif, Jerry..

Sony Ericsson Hradhouse 2008

Hlavními hosty vystupující na mainstage byli skotské duo Silicone Soul, zástupci Soma Records, a původem Australan žijící v Anglii Anthony Pappa. Jejich vystoupení doplnil srbský Marko Nastič, Maďar Hot X, Španěl Nhitto, Breeth ze Slovenska a domácí Muzzy a Dan Cooley.

Na drumanbassové stagei se představila živoucí legendu a zakladatele tohoto stylu, kterým je LTJ Bukem ve společném vystoupení s Mc Conradem. Z Anglie pochází také druhý vystupující, Dj Logistics z Hospital records. Ze Slovenska přijel zahrát Dj Gabanna. Výčet českého zastoupení je také úctyhodný: Morebeat, IM Cyber, X.morph, Blulajta, Terqua a Elwira.

Třetí stage měla headrelina Kanaďana Jeffa Milligana, zástupce labelu Revolver a čtvrtá stage byla v prostorách jeskyně v sousedství horního palouku.

Vstupenky na tento unikátní festival byly k mání v předprodeji za 400 Kč a na místě 500 Kč.
http://www.hradhouse.cz/


Summer in the City

Hradhouse inspiroval podobnou akci. Konala se 30.6 2000 na hradě Špilberk u Brna. DJs: Sister Bliss (Faithless, UK), DJ Mark Ambroze (UK), DJ Koala, DJ Ladida, DJ Oliver Maas (Wien, A), DJ Lucca, DJ Marquel, DJ Agent, DJ Pavel Krejdl a další.


Hip Hop Kemp

Nejsem vůbec fanoušek hiphopu, ale nedalo mi to, nenapsat o největším hiphopovém festivalu ve střední a východní Evropě! Návštěvnost se už několik let pohybuje kolem 15-20tisíc. Je jediným svého druhu u nás a jezdí sem i fanoušci ze zahraničí. První třídenní čistě hiphopový festival v rámci České Republiky byl velkou premiérou. Nikdo dosud podobný nápad nezrealizoval.

První ročník se konal 16. - 18. 8. 2002 v Pardubicích v areálu koupaliště Cihelny. V tu dobu zasáhla více jak polovinu území Čech tisíciletá povodeň. Páteční program byl jen do půlnoci, ale málokdo šel spát. Ovšem už v sobotu po poledni se začalo opět hrát na hlavním pódiu. Vystoupila i dvoumetrová skandinávská rapová princezna Mazy. Mezi vrcholy celého festivalu bez pochyb patřili následující Kontrafakt. Že může být ještě líp ale dokazali v zápětí Lutonští ďáblové Phi-Life Cypher. Set bomb z alba Millenium Metaphors lidi pod pódiem rozpálil víc než panák Viagry. Na závěr při freestylu vystoupil Life, který ukončil sobotní noc. Pod hlavním pódiem bylo v tu dobu zhruba dvatisíce hiphoperů. V neděli se představil Task Force s Hymnou "Battle Cats". Na závěr Chester P, šílený opilý freestylující pupkatý běloch rapoval jako lavina, spadl do publika, a rapoval i uprostřed tohoto davu, se kterým se loučil písní univerzálního poselství "fuck you" všem "autoritám" západního světa. Mimo hlavní pódiu probíhalo vedlejší dění ve stanech, beatbox / freestyle / DJ dýchánky a legendou se stal Chomutovský Sleewa. Podle pověstí freestyloval asi 8 hodin, vyčerpal kompletní slovní zásobu a v neděli se potácel po areálu, kompletně "vykecanej", neschopen mluvy. Na místě konání Hip Hop Kempu byly výstavy fotek, minirampa a dokonce se i živě malovalo.

Další rok se Hip Hop Kemp festival konal naposled v Pardubicích v areálu koupaliště Cihelny. Konal se opět tři dny, přesně v půlce srpna. Ukázalo se tam dohromady 7500 návštěvníků. Počasí bylo opravdu krásné. Předvedli se opět špičky hiphopu, slavný Life rapoval do hymny “Earthcrusher“. Skvělou show předvedla noční Semtex Stage - zarapovali Jižní Pijo, Bow Wave a Jehsta z Anglie považovaný za jednoho z nejlepších mladých MCs, společně se svým DJem, šampiónem „kinder-DMC“, IQ. Beatbox předvedl Mark D, Cossigy, dále se předvedli Breez Evahflowin, Naše Věc, PSH a Indy a Wich, Kontrafakt, Noisy Stylus z Německa. Časopis BBaRáK měl svůj stan tento rok bez krále Slewy, místo toho freestyle Sifona, Polská hvězda Pezeta a Grammatik. Lidi se mohli libovolně koupat, hrát fotbálky a na U-rampě byly profíci na skatech a kolech. Lidé si stěžovali na graffiti které bylo vidět ve městě, stejně tak hluk po desáté. Provozovatel Cihelny udělil tvrdé sankce. Akce jinak proběhla na výbornou. Přišlo na něj spousta lidí a to se jako jediný z letních festivalů věnoval pouze svému žánru a obešel se i bez sponzora v názvu. Mluvilo se o jednom z největších překvapení vůbec.

Třetí ročník se konal 13.-15.08.2004 na novém místě u Hradce Králové na Malšově lhotě. V kempu u Stříbrného jezera se sešlo 13000 lidí. Je nutné dodat, že festival dosáhl i zahraničního úspěchu, přijelo 4000 návštěvníků ze zahraničí. Největší zahraniční hvězdou byl DJ Vadim, který je rozhodně jednou z největších ikon dnešního hiphopového světa. Za rok udělá až 180 koncertů, tzn. denní režim: letiště, koncert, hotel, letiště, a to opravdu po všech koutech světa. Pronesl, že Hip Hop Kemp 2004 by mohl být jednou z nejdůležitějších hiphopových undergroundových akcí vůbec. Vystoupil zde i nejlepší beatboxer světa Killa Kela. Další interpreti: pekelní Demigodz, Blade (při skoku do lidí si zlomil žebro, přesto odrapoval celý koncert) a Vadimova parta Russian Percussion.

Další roky festivalu HIP HOP KEMP probíhaly úspěšně. Ovšem nechci vás utahat hiphopem, jen se zmínim o nejdůležitějších faktech. Změnilo místo konání v roce 2005 na Areál Letiště v Hradci Králové. Tento festival se stal největším svého druhu (dle počtu návštěvníků) ve východní Evropě. Počasí nádherně vyšlo, organizace párkrát zaskřípala, ale v rámci mezí. Snad vám jen přestavim největší hvězdy hiphopu, které zde vystoupily: legenda UK rapu Skinnyman, Lordz Of Fitness- nejlepší aktivní DJ battle crew současnosti, Inspectah Deck a fans, vybroušený DeeJay A-Trak - který se stal v 15-ti letech mistrem světa v turntabelismu. Skvělá show Bahamadiy a ikona turtablismu DJ Babu. Po té slavné duo Meth & Red. Areál byl skutečně špičkově vybaven všemožnými atrakcemi jako fotbal ve dvou centimetrové vrstvě vody nebo oblíbenými motokárami, hřiště na basket, break dance stage nebo X- Chat Cinema Hall. Přilehlé vodní plochy dávaly prostor pro zaujaté plavce nebo exhibicionisty. O zábavu bylo zkrátka postaráno.

Letošní ročník Hip Hop Kempu se může konečně pochlubit i pláží, která se skládá z 20ti pater písku, které byl na pláž navezeny. Loni se nepodařilo vybudovat pláž kvůli úřadům, letos to po půlročních debatách vyšlo a pláž byla ozkoušená na Rock For People, proto se těšte na koupání. Ještě jedna věc se na Rock For People ozkoušela – festivalem projektované a vyrobené sprchy s regulovanou teplotou vody, které dokážou odbavit až 500 lidí za hodinu. Takových sprchových míst najdete po areálu 48. Sedmý ročník Hip Hop Kempu bude také mnohem světlejší. Důležité areálové body jsou pokryty lampami, kterých je po festivalu rozházeno celkem 40. Najdete je také ve stanovém městečku. Těšit se také můžete na nové ojedinělé dekorace v hangárech a na speciální konstrukci hlavní stage, která vás doufáme příjemně překvapí.

Malé představení největšich hvězd:

The Roots Label: Def Jam, země původu USA
Odkaz: http://www.defjam.com/site/artist_home.php?artist_id=605
The Roots aka The Legendary Roots Crew je banda z Philadephie, složena z Black Thoughta (MC), Uestlove (bubny), Kamala (klávesy), F Knucklese (bicí) a Captain Kirka (kytara). Jsou slavní především pro jazzový zvuk a živou hudbu - v tom jsou unikátní. Tato skupina se formálně spojila v roce 1987. Začali pořádat shows v okolí Philly a v roce 1992 odjeli účinkovat do Evropy, kde si v Londýně pronajali byt a začali si dělat lokální jméno.

AtmosphereLabel: Rhymesayers Entertainment, země původu USA
Odkaz: http://www.myspace.com/atmosphere
Atmosphere – to je dvojice MC Slug a producent Ant reprezentující Minneapolis v americkém státě Minnesota, oblasti tak netypické pro rap. Svůj debut nazvaný "Overcast!" vydali před jedenácti lety a od té doby se vypracovali na jednu z nejpopulárnějších kapel nezávislého hip hopu. Fanoušky si získájí rychle.

Pharoahe MonchLabel: SRC Records, země původu USA
Odkaz: http://www.myspace.com/pharoahemonch
Psal se rok 1991, když svůj debut vydávala dvojice Pharoahe Monch a Prince Po známá jako Organized Konfusion. Asi jen málokdo tušil, jak úžasné věci album nazvané jednoduše Organized Konfusion začalo. Nebyla to jen skladba Fudge Pudge, ale celý lyrický přístup a vlastní produkce, co fanouškové na kapele milovali. O tři roky později vyšla deska "Stress: The Extinction Agenda" a seznam klasik byl zase o jednu položku delší. Jen nevěřícně poslouchat mohli fandové track "Bring It On", kde Pharoahe Monch psal kapitolu pro učebnice rapu. V roce 1997 vydali Po a Monch své prozatím poslední společné album "Equinox" a po vzájemné dohodě se rozhodli soustředit na sólové kariéry.

22.- 24.8.2008 lineup: THE ROOTS /USA/, ATMOSPHERE + BROTHER ALI /USA/, PHAROAHE MONCH /USA/, ARMY OF THE PHARAOHS (Outerspace, Reef The Lost Cauze, King Syze & King Magnetic /USA/, Turntable Jazz Live (DJ Rafik, DJ Adlib, Ben* + FRANK NITTY of F'N'D, GUILTY SIMPSON & ILLA J) /USA/D/, U.N.I.T.Y. B-GIRL STAGE (Bahamadia), KENNY MUHAMMAD THE HUMAN ORCHESTRA /USA/, eMC (Masta Ace, Wordsworth, Punchline, Strick) /USA/, MR.LIF & AKROBATIK /USA/, ZION I /USA/, LOOPTROOP, ROCKERS /Swe/, PETE PHILLY & PERQUISITE /NL/, NATO /USA/, LEEROY (ex-Saian Supa Crew) /FR/, WAX TAILOR /FR/, KONTRAFAKT /SK/…
Vstupné: do konce května: 750kč, červen: 850kč, červenec: 950kč, do 21.8.: 1100kč, na místě: 1200kč

Zdroj: http://www.hiphopkemp.cz/


Creamfields

Vzpomínám, jak se v Roudnici začalo povídat, že zde bude slavný Creamfields a přiveze Underworld: jen málo kdo věril, že tu bude anglický festival. Postupem času jsme byli hrdí na to, že u nás budou Creamfields. Je to velká výhoda mít openair skoro pod okny, muzika byla slyšet až do města (patrně by se našli i lidé, kteří to jako výhodu neviděli – pozn.red.). Na místním letišti se uskutečnil nejslavnější openair na světě. Festival byl založen v Liverpoolu v roce 1998, je to největší taneční událost léta v Anglii a každý rok jej zde navštíví téměř 40 000 lidí. Představují se zde i nejvýznamější britské klubové značky – Subliminal Sessions, Hed Kandi, Chibuku, Pacha, Bugged Out!, Global Underground, Hacienda, Beatdown, Frantic & Nukleuz, Sunday Best a další.

První ročník se uskutečnil 9. srpna 2002 na letišti v Roudnici nad Labem a jednalo se o největší taneční festival ve střední Evropě. Roudnice je asi 50km od Prahy, je to malé, poklidné městečko a ten den bylo znát, že sem zamířilo zruba 20 000lidí. Hlavním hostem byly britští Underworld, dále na hlavní stagi vystoupily neméně známé hvězdy: Paul Oakenfold, Layo & Bushwacka, Kosheen… Na ostatních stagích zahráli X-Press2, Timo Maas, Corvin Dalek, Toky, Ladida, Michael Burian a mnoho dalších.
Vstupenky byly k mání za 480,- na místě za 650,-.

Druhý ročník se odehrál 8.srpna2003. Kapacita se zvýšila o 20 000 m2, pořadatelé očekávali až 30 000 party people, ovšem dorazila jen polovina počtu lidí. Na sedmi stagích se představilo kolem 100 interpretů. Headlinerem festivalu byli bristolští Massive Attack, skupina byla na turné, kde propagovala svoje aktuální album 100th Window. Předvedli pro fanoušky dosud nevídanou audiovizuální show. Massive Attack po té vystoupili i na anglickém originálu Creamfields v Liverpoolu. Na Semtex stagi také vystoupila anglická skupina DIRTY VEGAS, která získala Grammy za nejlepší taneční nahrávku (Best Dance Recording) a breakbeatová hvězda RONI SIZE, jehož vystoupení bylo nabito velkou dávkou energie. Na trancové stagi zahrál DJ Tiësto který je v té době nejžádanější světový DJ (světová jednička podle časopisu DJ Magazine´s Top 100), kterému se jako jedinému DJ v historii podařilo vyprodat fotbalový stadion pro 25 000 lidí.

Agentura JPA zajistila silný sound systém, který byl spolu s koncertním pódiem přivezen z Německa a Rakouska. Velká laserová show (64 barev), velkoplošné projekce a live Vjing a satelitní internetová zóna. Kromě některých vystupujících umělců měl v ČR svou premiéru také megastan s kapacitou 10 000 lidí. Na místě bylo 450 metrů barů a restaurací. Novinkou byly i speciálně vypravené festivalové vlaky - Pilsner Urquell Creamfields Express, které návštěvníky festivalu dopravil na místo a zpět. Na techno stagi se oproti minulému ročníku předvedli i velké zahraniční hvězdy: Ital Mauro Picotto i dj anglicko-kanadského původu RICHIE HAWTIN, který je úzce spjat se současnou detroitskou techno scénou, spolupracuje s Juan Atkinsem a Derrick Mayem a patří mezi největší hvězdy. Techno zahráli i Felipe a Jeff Mills. Dále na festivale vystoupili oblíbení Sonique, Westbam, Ed rush & MC Ryme, Laydee Jane…

Třetí ročník slavného Creamfields se uskutečnil 6.8. 2004 opět na letišti v Roudnici nad Labem. Na Philips DJ Stage se představil německý geniální umělec TIMO MAAS, v té době už byl v Čechách hodně populární vystoupil například na party MAASIVE, která se konala v Cargo centru za letištěm v Ruzyni. Jeho autorské album LOUD byla skutečná bomba a jeho kolekce MUSIC FOR THE MAASES 2 je skutečně luxusní přehlídkou jeho nejlepších remixů z té doby. Další britská hvězda která na Creamu vystoupila TALL PAUL - je rezidentem a spolumajitelem legendárního londýnského klubu TURNMILLS, kde pravidelně vystupuje také naše domácí hvězda MICHAEL BURIAN. PAUL se DJingu věnuje již od roku 1985. Záznam jednoho z jeho vyhlášených vystoupení v klubu TURNMILLS si můžete poslechnout na http://www.djtallpaul.com/NU_SITE/members/tallpaul_gallery_120304.ram

Dalším z řady skvělých hostů byla hvězda DJ FERGIE. Jeho sety mají základ především v našláplém hard housu, ale nebojí se je okořenit ani pořádnou dávkou techna a tech-housu. Dokonce měl vlastní pořad na BBC RADIO 1. Na jeho stránkách www.djfergie.co.uk si dokonce můžete stáhnout videa z jeho vystoupení po celém světě. Pestrost na Philips DJ open air stage jestě doplnila přítomnost electra a to v podání vynikajícího live projektu z Německa – LEXY & K PAUL. Tuhle dvojici objevil zakladatel kultovního labelu Low Spirit, DJ a producent WESTBAM. Jejich skladby si můžete poslechnou na http://www.lexykpaul.de/ , kde naleznete také jejich skvělé videoklipy. Domácí scénu zastupoval MICHAEL BURIAN - úspěšně prosadil v zahraničí. Z mnoha jeho úspěchů můžeme vybrat třeba vystoupení na LOVE PARADE MEXICO 2004 před 250.000 lidmi nebo jeho výlet do Indie, kariéru nastartoval hitem BLOW ME. Na techno stagi vystoupily například: Marko Nastic, Jeff Mills a Marco Bailey…Po festivalu Creamfields nastala jedinečná afterpárty na letním koupališti.

Festival Creamfields nebyl úspěšný natolik, aby se nadále pořádal v Roudnici. Letos 12.7. se uskutečnil Creamfields Central Europe na letišti v Břeclavi. Místo konání je důležitým dopravním uzlem a leží na hranicích čtyř okolních zemí. Břeclav je snadno dostupná z Prahy (250 km), z Bratislavy (80 km), z Vídně (80 km) i z Budapešti (260 km). Festival Creamfields byl tedy dostupný pro tisíce lidí z ostatních evropských zemí.

Byl to nejvíce očekávaný festival v Čechách, kapacita festivalu byla 30000 lidí a akce měla všechny předpoklady stát se nejvýznamnější událostí léta 2008 ve středoevropském regionu.
Ovšem vše pokazilo špatné počasí. ČR nepamatuje festival, který by zažil horší vychřici. Hustý déšť a nečekaně zákeřný boční vítr. Odpojena elektrika, vzduchem létají tyče od stanů, padají ploty a z techno šapitó jsou lidé hnáni z bezpečnostních důvodů ven do bouřky. Obě otevřená pódia utichla (Global a Adidas stage) podle neoficiálního infa došlo ke zkratu na aparaturách.

Na Creamfields Central Europe se mělo představit na 7 stagích přes 80 umělců a skupin z celého světa. Hlavními hvězdami festivalu jsou 3 DJs z první světové desítky – Sasha, John Digweed a Ferry Corsten, kteří se představili na Global Stagei. Dj Sasha je jednou z nejzářivějších a zároveň nejprogresivnějších hvězd na tanečním poli. Ke skvělému Sashovi patří bezpochyby John Digweed, který se prezentuje jako jeden z hlavních představitelů progressive houseu. Patří dlouhodobě mezi uznávanou ikonu světové taneční scény a jeho sety se řadí mezi ty legendární. Třetím megastar, která se představil na festivalu Creamfields, je tranceový Ferry Corsten. DJ, který představuje nejaktuálnější sound, jaký právě trance nabízí. Ve světě boduje se svoji radioshow Corsten´s Countdown, vyprodal slovenský Dopler a patří mezi nejžádanější a nejvyhledávanější tranceové osobnosti na světě.

V Techno Stagi se v hlavním čase představil známý Holanďan Michel De Hey, který je velkým oblíbencem Carla Coxe a kombinuje minimalové prvky s hutným funky technem. Dalším významným headlinerem rechno stanu je ikona britského techna a zvukový experimentátor Funk D Void, který však nedorazil. Českou scénu zde prezentovat DJ Ladida. Nechyběl Toky.

Díky špatnému počasí, bohužel některé hvězdy nevystoupily, nebo měli zkrácené vystoupení. Festival proběhl tak, že někteří lidé nebyli za špatného počasí puštěni do stanu, a někteří zase vyhodili peníze za lístek. Za to může počasí, pořadatelé dělali co mohli. Ale také asi budete souhlasit s tím, že na podzim megalomansky lákali pořadatelé na koncerty "obrů", typu Beastie Boys, Chemical Brothers, Fat Boy Slim aj.

Vstupenky: 750 Kč až 1200 Kč na místě. Příští rok můžete vyrazit na Cream ve dnech 25.-27.6. 2009!

www.creamfieldscentraleurope.eu

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016